Burgerhuis J. Hermans

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis J. Hermans

Beschrijving

Woning J. Hermans, 1938-1939, naar ontwerp van architect E. Van Steenbergen, in nieuwe zakelijkheid/art deco. Typische interbellum-woning van twee bouwlagen onder licht hellend plat dak; het vierkant bouwperceel bevat een L-vormige woning met binnenkoer; begane grond met inkom, ontvangst- en toonzaal ten behoeve van de bouwheer/schrijnwerker, garage, diensten (nu badkamer) en berging (voormalig lokaal voor de spoeling van de stadsriool); op de bel-etage woon- en slaapkamer aan de straat, terras, ontbijtkamer, keuken en toilet aan de binnenkoer; centraal ingevoegde trapzaal met grote draaitrap, kleine spiltrap geheel achteraan.

Lijstgevel, op de begane grond met parement van donkergele verglaasde baksteen op arduinen plint, geaccentueerd door diep ingesneden lintvoegen; originele houten en ijzeren raamconstructie met afgeronde beglazing. Bepleisterde bovengevel met gevelbrede, rechthoekige erker met vernieuwde aluminiumramen. Nieuwe deuren en garagepoort. Originele achtergevels met oorspronkelijke ijzeren ramen en deuren, inclusief de poort ter hoogte van de garage en het terras met ijzeren leuning op de verdieping.

Ruim verlicht interieur met beglaasde scheiwand tussen inkomhal/toonzaal uitgewerkt als halfronde uitbouw ter hoogte van de trap; een gevelhoge, halfronde melkglas-koker aan de binnenkoer verlicht diensttrap en keuken, een glas-in-loodraam met moraliserende teksten (Eet wat gaar is / Drink wat klaar is / Zeg wat waar is) de woonplaats; fraai uitgewerkte houten trapleuning door de bouwheer zelf gerealiseerd, deels bewaarde parketvloer; het vast meubilair, eveneens ontworpen door E. Van Steenbergen werd verwijderd; alleen de gemetselde haard in de woonplaats is nog aanwezig; vermeldenswaardig detail is de indirecte verlichting in de woonkamer.

• Architectuur Archief Antwerpen, Plannen en archiefoto's.
  • DE BONT Y., 100 jaar wonen in Turnhout, Architectuur van 1895 tot 1995, Zellik, 1995, p. 68-71.
  • VAN DEN BERGHE V. & VAN DE VELDE H., Eduard Van Steenbergen. Bouwmeester en binnenhuiskunstenaar (1889-1952), Antwerpen, 1955, p. 27, 52 en illustraties 237-242.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle