Nationale Bank van België

Beschrijving

Voorheen Nationale Bank van België (nummer 11) met aanpalende directeurswoning (nummer 13) van 1903, sedert 1974 Rechtbank van Koophandel.

Eclectisch gebouw, begrepen tussen de Merodelei en Molenstraat, naar ontwerp van Brussels architect L. De Rycker van 1902; in 1913 vergroot met een kluis en garage aan zuidzijde. Kantoorvleugel met enkelhuisopstand van zes traveeën en één bouwlaag onder plat dak, herenhuis met dubbelhuisopstand van drie traveeën en twee en halve bouwlaag + souterrain onder later aangepast schilddak.

Bak- en zandstenen lijstgevels op arduinen sokkel, doorbroken door hoge betraliede keldervensters (nummer 13); horizontaal belijnende muurbanden en kordons, verticaal ritmerende nissen; beëindiging met houten kroonlijst op klossen, consoles en tandlijst, met topstukken en driezijdig fronton ter hoogte van het kantoorgebouw. Rechthoekige muuropeningen met tralies op de begane grond, op nummer 13 vervangen door een reling.

Voormalige, tweebeukige lokettenzaal met gietijzeren zuiltjes en deels zichtbaar cassettenplafond; bewaarde eikenhouten binnendeuren, cementtegelvloeren, eenvoudige marmeren schoorstenen, stucwerk.

• Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, 1902/1, dossier 48-50.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle