erfgoedobject

Villa des myosotis

bouwkundig element
ID: 11926   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11926

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa des myosotis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl van 1881, opgetrokken naar ontwerp van architect H. Vandenplas in opdracht van Isidoor Mesmaekers (in de literatuur ten onrechte toegeschreven aan P.J. Taeymans, 1871). Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien).

Bepleisterde, beschilderde lijstgevel op arduinen plint met betraliede keldervensters; begane grond met schijnbossage, tweede bouwlaag met gegroefde pilasters op de muurdammen, voorts paneelversiering en gevelbeëindiging met houten kroon- en tandlijst op modillons. Risalietvormende inkomtravee; centraal balkon met balustrade op bewerkte voluutconsoles links en rechts van decoratief paneel met huisnaam. Rechthoekige muuropeningen met gegroefde sluitsteen op de begane grond, gietijzeren leuningen op de tweede bouwlaag.

  • Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, Antwerpse Steenweg, 1881, dossier 15.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle, Plomteux, Greet
Datum  : 1997


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Villa des myosotis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11926 (Geraadpleegd op 04-04-2020)