Neoclassicistisch herenhuis met tuin

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Turnhout
Deelgemeente Turnhout
Straat de Merodelei
Locatie de Merodelei 50, Turnhout (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Turnhout (adrescontroles: 27-02-2007 - 27-02-2007).
  • Inventarisatie Turnhout (geografische inventarisatie: 01-01-1997 - 31-12-1997).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Neoclassicistisch herenhuis met tuin

Deze bescherming is geldig sinds 10-05-1999.

Beschrijving

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), waarvoor bouwaanvraag van 1872, naar ontwerp van architect P.J. Taeymans; aansluitende poorttravee van één bouwlaag onder plat dak met attiek.

Bepleisterde, beschilderde lijstgevel op sokkel van arduin; horizontaal belijnende muurbanden, arduinen puilijst en kordonvormende lekdrempels op de tweede bouwlaag; gevelafsluiting met gelede architraaf, panelenfries en houten kroon- en tandlijst op klossen en consoles. Getoogde benedenvensters in platte bandomlijsting, rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting met oren en cartouchesleutel met rankwerk; origineel houtwerk.

Risalietvormende inkomtravee met smeedijzeren balkon op wangvormige consoles; houten vleugeldeur met panelen, reliëfglas en smeedwerk onder getoogd bovenlicht met gekleurd glas in lood, gevat in een omlopende geprofileerde omlijsting van arduin. Segmentboogpoort in platte bandomlijsting.

Gaaf bewaard interieur uit bouwperiode, met rechts een enfilade van rijkelijk gedecoreerde salons in neo-Lodewijk-XVI met stucwerkplafonds, gestucte vleugeldeuren en verschillende marmeren schoorsteenmantels met spiegel in gesculpteerde omlijsting; aansluitende veranda met monumentale glas-in-loodkoepel met gestileerde bloem- en bladmotieven, rustend op een met panelen uitgewerkte houten kader ondersteund door ranke zuiljes op consoles; vierdelige beglaasde paneeldeuren met gekleurd glas in lood voorzien van neorenaissancistische cartouches en medaillons met afbeeldingen van oude Vlaamse spreuken; marmeren schoorsteenmantel met spiegel en grisaille; later gesloten terras met sierlijke ijzeren afsluiting en kleurrijke vloertegels.

Brede middengang met neoclassicistische inslag versierd met panelen, stucmedaillon, muurpilasters met verguld kapiteel, sierpaneel met grisaille, voorts marmeren vloer en lambrisering. In de met vlakke koepel afgedekte plaats achter de gang, naar verluidt van recentere datum, bevindt zich een mooie ijzeren spiltrap. Linker partij met kleinere salons gescheiden door eikenhouten bordestrap tegen westelijke zijgevel.

Het vroegere koetshuis ten oosten van de poortdoorgang werd gesloopt; achterin de tuin, bewaarde druivenserre; hovenierswoning van 1928 ter hoogte van Renier Sniedersstraat nummer 49.

  • Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, Antwerpse Steenweg, 1872, verg. 2 juli 1872.
  • DE BONT Y., 100 jaar wonen in Turnhout, Architectuur van 1895 tot 1995, Zellik, 1995, p. 23, 111.
  • Gegevens verstrek door eigenares.

Bron: De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle & Plomteux, Greet

Datum tekst: 1997

Relaties

maakt deel uit van de Merodelei

de Merodelei (Turnhout)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.