Architectenwoning in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Beschrijving

Burgerhuis naar ontwerp van architect (F.) X. Taeymans, gedateerd anno 1899 in cartouche; eigen woning van de architect, zie bouwaanvraag van 1897.

Enkelhuis van drie traveeën, twee bouwlagen + souterrain en zadeldak (nok parallel aan de straat, leien), voorzien dakkapel met smeedijzeren topversiering. Trap- en lijstgevel van bak- en zandsteen op gebouchardeerde plint van arduin, verlevendigd met en smeedijzeren arm voor uithangbord.

Risalietvormende inkomtravee met gedrukt spitsbogig portaal, waarin boven elkaar geplaatste hoofd- en dienstingang, met smeedijzeren hek en trapleuning. Kruis-, bol- en kloosterkozijnen met gekleurd glas in lood, onderlijnd door kordonvormende lekdrempels.

Interieur met originele trapzaal met mooie eikenhouten trap en beglaasde wanden rond keldertrap; suite van leefruimten met originele schoorsteenmantels.

• Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, Antwerpse Steenweg, 1897, dossier 27.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle