• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Ten opzichte van de rooilijn achteruitwijkend, halfvrijstaand dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak (leien), waarin dakkapel en oeils-de-boeuf; eclectische stijl, 1905, naar ontwerp van architect (F.) X. Taeymans.

Gele bakstenen lijstgevel, verlevendigd met dito rode en zwarte muurbanden naast constructieve onderdelen van arduin, met name sokkel, kordonvormende lekdrempels, balkon, consoles, hoek- en sluitstenen.

Rechthoekige benedenvensters met gietijzeren latei onder segmentboogveld met zeer mooie sgraffito (cartouche met Romeins hoofd, bloem- en bladmotieven) en contrasterende ontlastingsboog; eenvoudige, getoogde bovenvensters; klassiek hoofdgestel met sgraffitopanelen van bloemen en guirlandes in het fries. Risalietvormende inkomtravee, gemarkeerd door gesculpteerde houten vleugeldeur met bovenlicht, glas en smeedwerk, centraal balkon en dakkapel, voorafgegaan door arduinen bordestrap met dito leuning.

Ondiepe voortuin, afgesloten met sierlijke smeedijzeren hekken tussen bakstenen pijlers met plint en dekstenen van arduin.

"Klassieke" plattegrond met bordestrap tegen de westelijke zijgevel, enfilade van leefruimten met veranda in de linker travee, aanbouwsel met keuken en "moos" achter diensttrap in de rechter travee.

• Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, 1905, dossier 26.
  • DE BONT Y., 100 jaar wonen in Turnhout, Architectuur van 1895 tot 1995, Zellik, 1995, p. 26, 112.