Herenhuis in eclectische stijl

Beschrijving

Vrijstaand herenhuis met art-nouveau-inslag, gedateerd anno 1903 in het fries; volgens de huidige eigenares naar ontwerp van een niet bij name gekend Duits architect. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen + souterrain onder pseudo-mansardedak (leien), waarin dakkapel en oeils-de-boeuf; flankerende, niet bebouwde percelen afgesloten met ijzeren hekken.

Lijstgevel van gele baksteen, verlevendigd met dito rode en zwarte muurbanden en natuursteen; horizontaal markerende breukstenen plint, kordonvormende lekdrempels van arduin en klassieke houten gevelbekroning met sgraffitofries.

Geaccentueerde inkomtravee met paneeldeur, houten erker en fraai omlijste dakkapel met segmentbogig fronton en topstuk. Rechthoekige benedenvensters en deur met bovenlichten van gekleurd glas in lood, houtwerk, gietijzeren lateien met rozetvormige bevestigingsbouten en segmentboogvelden met zeer mooie sgraffito, alles in art nouveau; eenvoudige getoogde bovenvensters.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle