erfgoedobject

Villa

bouwkundig element
ID
11959
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11959

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Villa naar ontwerp van architect E. Van Steenbergen junior, 1964-1966, gelegen in een met gras begroeide, aan noord-, oost- en westzijde met bomen afgeschermde tuin. Het open, naar de Meergorenloop zacht afhellende terrein, biedt aan de zuidzijde een weids vergezicht met aan de einder de ranke toren van de Heilig Hartkerk.

Bouwvolume samengesteld uit drie lage, witgeschilderde bakstenen vleugels onder platte daken. Woonvleugel van één bouwlaag met eerder gesloten voorgevel tegenover de volledig beglaasde tuinzijde met terrassen, gemarkeerd door ruime dakoverstek en brede daklijst van tropisch hout; haard (interieur) en barbecue (exterieur) zijn rond een gemeenschappelijke schoorsteen gebouwd. aansluitende vleugel van twee bouwlagen, met conciërgewoning op de begane grond, slaapkamers op de verdieping; hier vertoont de tuinzijde eerder een gesloten karakter en werden de registervensters aan de buitenzijde voorzien.

Aan de straatzijde, tussen hoofdingang en toegang tot de conciërgewoning bevindt zich het laagste volume met de garages. Rechthoekige ramen van tropisch hardhout; voordeur met bronzen beslag. Typisch interieur met ruw bezette binnenmuren, vast meubilair uit bouwperiode, indirecte verlichting door middel van lichtkoepels.

  • Gegevens verstrekt door eigenaar.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11959 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.