Hoofdburelen van de mijn

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Maasmechelen
Deelgemeente Eisden
Straat Zetellaan
Locatie Zetellaan zonder nummer, 70, Maasmechelen (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Maasmechelen (adrescontroles: 12-06-2007 - 12-06-2007).
  • Inventarisatie Maasmechelen (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoofdburelen van de mijn

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Steenkoolmijn van Eisden

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is deel van de bescherming als monument Steenkoolmijn van Eisden: hoofdburelen, hoofdmagazijn, schachtbok 2 en uitrusting ophaalmachines- en persluchthal

Deze bescherming is geldig sinds 22-12-1993.

is deel van de bescherming als monument Steenkoolmijn van Eisden: zijgevel badzaal en uitbreiding hoofdburelen

Deze bescherming is geldig sinds 26-05-1997.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Prestigieus gebouwencomplex van 1931 in neo-classicistische barokstijl. De invloed van de Franse aandeelhouders blijkt uit de keuze voor deze vormgeving. Het gebouw wordt voorafgegaan door een, thans verwaarloosde, Franse tuin. Het gebouw is U-vormig, met de façade naar het westen; aan de zuidzijde werd de haakse vleugel verlengd met een vleugel van 10 traveeën. De gebouwen tellen twee bouwlagen op een souterrain. Schilddaken (leien) met afgewolfde dakkapellen. Breukstenen plint aan het souterrain. Bakstenen gebouw met afwerking van kalksteen voor de kroonlijst, hoekbanden, banden en omlijstingen van de muuropeningen. Smeedijzeren muurankers.

De façade heeft twee hoekrisalieten onder afzonderlijk schilddak en een monumentaal portaal in een risaliet in de middentravee. Rechthoekige vensters voor het souterrain, de risalieten en de bovenverdieping. De benedenvensters vormen samen met het portaal een rondboogarcade met geprofileerde druiplijsten, imposten en sluitsteen; alle vensters hebben een natuurstenen onderverdeling; oorspronkelijk houtwerk met metalen roedeverdeling. De natuurstenen middentravee is bekroond met een gebogen fronton; rondboogportaal in een geprofileerde omlijsting met afwerking als hoger beschreven; pui met steektrap.

De noord- en zuidgevel zijn gelijkaardig van opvatting; risaliet over de drie middentraveeën, waarboven een dakvenster onder schilddak.

De verlenging van de zuidvleugel is eenvoudiger van afwerking.

In 1937 wordt aan de badzaal, die ten oosten bij het het hoofdgebouw aansluit, een gebouw bijgebouwd voor de burelen "Exploitatie". Het werd symmetrisch met het hoofdgebouw opgetrokken en is gelijkaardig, doch soberder van afwerking. Eén bouwlaag op souterrain, onder schilddak (leien) met dakkapellen. Het middenrisaliet van de oostfaçade heeft een driehoekig fronton.

Bron: Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1996

Relaties

maakt deel uit van Steenkoolmijn van Eisden

Zetellaan 24-100 (Maasmechelen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.