erfgoedobject

Burgerhuis in eclectische stijl

bouwkundig element
ID
11970
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11970

Juridische gevolgen

Beschrijving

Winkel- en woonhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak (nokrichting parallel aan de straat, kunstleien), naar ontwerp van architect J. Van Nieuwenhuysen van 1913; op de centrale dakkapel met halsgeveltje, ellipsvormige oculus, segmentbogige waterlijst en schelp, staat "1914".

Lijstgevel van gele geglazuurde gevelsteen, verlevendigd met dito groene en rode banden en booglijsten; constructieve en decoratieve elementen van zandsteen en arduin. Gevelbeëindiging met boogfries, daklijst met dakkapel ut supra en gestileerde vazen op de hoeken. Korfboogvensters, met smeedijzeren balkonnetjes in de oorspronkelijke deurtravee, gekoppeld in de overige traveeën; origineel houtwerk met kleine roedeverdeling in de bovenlichten.

Begane grond met storend verbouwde winkelpui ter vervanging van de oorspronkelijke (of geplande) met art-nouveau-inslag, voorzien van centrale deur en privé-inkom in rechter travee onder ijzeren I-balk met rozetten.

  • Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, 1913, verg. 28/10/1913.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle, Plomteux, Greet
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis in eclectische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11970 (Geraadpleegd op )