erfgoedobject

Eenheidsbebouwing van 1885

bouwkundig element
ID
11971
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11971

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eenheidsbebouwing aan de hoek met de Grote Markt van 1885 met latere aanpassingen; opgericht ter plaatse van een 16de-eeuws diephuis, waardoor een oudere kern mogelijk blijft. In de 19de eeuw heropgebouwd hoekpand van drie traveeën aan de Markt, zeven aan de Gasthuisstraat; twee bouwlagen, voorheen afgedekt met diepgericht, afgewolfd zadeldak, in 1931 vervangen door pseudo-mansardedak met rechthoekige dakkapellen (leien).

Bepleisterde, beschilderde lijstgevels met bewaarde puilijst, kordonvormende lekdrempels op de verdieping en sober hoofdgestel samengesteld uit gelede architraaf, vlak fries en houten kroonlijst op klossen; de 19de-eeuwse ordonnantie van de bovengevels bleef alleen bewaard op nummer 4, zie rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met oren en waterlijst, oorspronkelijke houten vleugelramen met bovenlicht en halfcirkelvormige knoop. De bovenvensters van nummer 2 zijn verbouwd, alsook de volledige begane grond, ingenomen door hedendaagse winkelpuien.

Afgeronde hoekpartij met gegroefd paneel waartegen beschilderd Onze-Lieve-Vrouwebeeld met kind, sokkel en baldakijn, van 1926.

  • Stadsgezicht Grote Markt en Omgeving, Onuitgegeven studie door Mens en Ruimte v.z.w., april 1978, p. 40.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle, Plomteux, Greet
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Eenheidsbebouwing van 1885 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11971 (Geraadpleegd op )