is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis in neoclassicistische stijl
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis in neoclassicistische stijl
Deze vaststelling was geldig van tot
Momumentaal neoclassicistisch herenhuis van zes traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien); gebouwd in 1893 naar ontwerp van architect P.J. Taeymans in opdracht van Louis Dierckx, ter vervanging van "Den Draeck", voormalig woonhuis van Walterus Fr. Van Genechten, primus van de Leuvense universiteit (1791), later voorzitter van de rechtbank, arrondissementscommissaris, en zo meer; zijn privé-museum werd in 1881 geveild; later woonde hier president W. Van Genechten, eigenaar van de gelijknamige papierfabriek in de Hofpoort.
Lijstgevel van gele geglazuurde baksteen en zeer veel arduin, horizontaal gemarkeerd door hoge plint, platte banden, gekorniste lijsten en een fraaie gevelbeëindiging met houten kroonlijst op klossen, tandlijst en consoles. Twee middelste traveeën met balkon op zware voluutconsoles, postamenten en balustrade, in de aansluitende travee van de bel-etage voortgezet als paneelversiering op de borstwering. Risalietvormende zijtravee, op de begane met rondboogpoorten in zwaar bewerkte omlijsting van arduin, heden omgevormd tot vitrines, op de bel-etage met driehoekig fronton; de tussenliggende benedenvensters werden met respect voor de architecturale kwaliteiten van het geheel, verbouwd tot vitrines en toegangsdeuren voor huidig warenhuis. Rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting van arduin, vermeerderd met panelen en sleutels. Diepe tuin met aan westzijde voormalige bedrijfsgebouwen.
Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)