Herenhuis Beersmans

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis Beersmans

Beschrijving

Herenhuis in eclectische stijl met art-nouveau-inslag, 1909, naar ontwerp van architect J. Taeymans; voorheen stond op deze plaats het huis zogenaamd de "Prins van Oranje".

Enkelhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder mansardedak met dakkapellen (leien). Gele bakstenen lijstgevel met dito groene banden en veelvuldig gebruik van natuursteen, onder meer voor het parement van de begane grond (arduin), erker en balkon, diverse lijsten, banden, dorpels en ornamenten (zandsteen); de dominante bel-etage-erker met balkon, de sobere smeedijzeren leuningen op de derde bouwlaag en de weerkerende sierpanelen in neo-Lodewijk XVI bepalen het gevelbeeld. Gevelbeëindiging met houten kroonlijst op modillons en tandlijst.

Korf- en rondboogvormige muuropeningen op de begane grond, rechthoekige op tweede en vierde bouwlaag, spiegelboogvormige onder brede waterlijst op consoles op de derde. Origineel houtwerk met kleine roedeverdelingen in de bovenlichten. Houten vleugeldeur met paneelversiering, reliëfglas en smeedwerk.

• DE BONT Y., 100 jaar wonen in Turnhout, Architectuur van 1895 tot 1995, Zellik, 1995, p. 26, 112.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle

Aanvullende informatie

Het herenhuis bewaart een verzorgd en rijk uitgewerkt interieur. Blikvanger is de wintertuin met rotsformaties in stucwerk en glas-in-loodramen, die zich op de eerste verdieping bevindt.