erfgoedobject

Herenhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
11975
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11975

Juridische gevolgen

Beschrijving

Herenhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw; drie traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak (kunstleien), met dakkapellen in entablement.

Bepleisterde, beschilderde lijstgevel op arduinen plint, gemarkeerd door schijnvoegen en -bossage, lijst- en paneelwerk; klassieke gevelafsluiting met houten kroonlijst op klossen en tandlijst. Risalietvormende poorttravee met voormalige doorgang in bewerkte omlijsting, heden omgevormd tot vitrine, hogerop bel-etagebalkon op voluutconsoles en gebroken driezijdig fronton; de ijzeren relingen zijn van recentere datum.

Rechthoekige vensters, op de begane grond in geblokte omlijsting, op de bovenverdieping in verschillend uitgewerkte entablementen, voorzien van balustrade en gebogen waterlijst op de derde verdieping; oorspronkelijk houtwerk voor de bovenvensters van eerste en tweede travee; benedenvensters verbouwd tot inkom en vitrine.


Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle, Plomteux, Greet
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11975 (Geraadpleegd op )