erfgoedobject

Herenhuis Misonne-Van Ravestyn

bouwkundig element
ID
11978
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11978

Juridische gevolgen

Beschrijving

Op deze plaats stond eertijds het voornaamste gastenhuis van de stad, zogenaamd "Zevenster", reeds bekend in 1700 en gesloopt door baron Coppens. Dubbelhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien), in neoclassicistische stijl van het vierde kwart van de 19de eeuw.

Bepleisterde, beschilderde lijstgevel met sobere paneelversiering, gevelafsluiting met houten kroon- en tandlijst op modillons en consoles. De gekoppelde consoles en pilasters markeren de vroegere, licht risalietvormende poorttravee. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met oren, op de derde bouwlaag met smalle gietijzeren leuningen. T-ramen met origineel houtwerk. Verbouwde begane grond met drie verschillende winkelpuien.

  • DE KOK H., voor het oude Turnhout en omgeving, Dl. 1, Stad Turnhout, Antwerpen, 1980, p. 148.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle, Plomteux, Greet
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis Misonne-Van Ravestyn [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11978 (Geraadpleegd op )