erfgoedobject

Herenhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 11979   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11979

Juridische gevolgen

Beschrijving

Op de rooilijn vooruitspringend herenhuis van vijf traveeƫn en drie bouwlagen onder schilddak (nokrichting loodrecht op de straat, kunstleien), in kern wellicht opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw; in 1873 naar ontwerp van architect J. Van Gastel in opdracht van Jean De Somer-Van Genechten verhoogd met derde bouwlaag en voorzien van koetspoort aan oostzijde.

Dubbelhuis met bepleisterde, beschilderde lijstgevel met schijnvoegen, afgesloten met gekornist hoofdgestel met gelede architraaf, vlak fries en houten kroon- en tandlijst; klossen en gegroefde pseudo-consoles markeren de risalietvormende, middelste travee. Rechthoekige overwegend vlak omlijste bovenvensters, op de derde bouwlaag met originele gietijzeren leuningen en paneelversiering in het risaliet. Verbouwde begane grond met banale winkelpuien.

  • Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, Huizen algemeen, 1873, dossier 31.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle, Plomteux, Greet
Datum  : 1997


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11979 (Geraadpleegd op 06-12-2020)