Herenhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Op de rooilijn vooruitspringend herenhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (nokrichting loodrecht op de straat, kunstleien), in kern wellicht opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw; in 1873 naar ontwerp van architect J. Van Gastel in opdracht van Jean De Somer-Van Genechten verhoogd met derde bouwlaag en voorzien van koetspoort aan oostzijde.

Dubbelhuis met bepleisterde, beschilderde lijstgevel met schijnvoegen, afgesloten met gekornist hoofdgestel met gelede architraaf, vlak fries en houten kroon- en tandlijst; klossen en gegroefde pseudo-consoles markeren de risalietvormende, middelste travee. Rechthoekige overwegend vlak omlijste bovenvensters, op de derde bouwlaag met originele gietijzeren leuningen en paneelversiering in het risaliet. Verbouwde begane grond met banale winkelpuien.

• Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, Huizen algemeen, 1873, dossier 31.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle