erfgoedobject

Winkelhuis in art-decostijl

bouwkundig element
ID
11982
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11982

Juridische gevolgen

Beschrijving

Winkelhuis van twee brede traveeën en twee bouwlagen, in art deco, 1931, naar ontwerp van Turnhouts architect J.P. Verrees; de invloed van de Amsterdamse school van circa 1915 is duidelijk herkenbaar.

Originele, bakstenen bovengevel met onregelmatige gevellijn, aansluitend bij pseudo-mansardedak (leien) met dakvensters. Typische ornamenten van gekleurde baksteen en metaal, onder meer voor het plaatsen van vlaggen. Rechthoekige en gordijnboogvormige kozijnramen met oorspronkelijk houtwerk. Bij de verbouwing van de begane grond werd op geen enkele wijze rekening gehouden met de bestaande architectuur.

  • Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, 1931, dossier 171.
  • DE KOK H., Gids voor het oude Turnhout en omgeving, Dl. 1, Stad Turnhout, Antwerpen, 1980, p. 147.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle, Plomteux, Greet
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Winkelhuis in art-decostijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11982 (Geraadpleegd op )