erfgoedobject

Herenhuizen

bouwkundig element
ID
11984
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11984

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuizen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

In oorsprong twee symmetrisch uitgewerkte herenhuizen van elk drie traveeën en drie bouwlagen met laag souterrain onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien), in neoclassicistische stijl, 1881, naar ontwerp van architect H. Vandenplas; gebouwd in opdracht van Joseph Van Bladel, bankier.

Bepleisterde, beschilderde lijstgevel met uitgesproken pilasterordonnantie (Ionische orde op de tweede bouwlaag, Dorische op de derde), telkens afgesloten door een hoofdgestel met kroonlijst op klossen. Rechthoekige strak omkaderde vensters met origineel houtwerk, vermeerderd met balkon voor de twee middelste vensters van de tweede bouwlaag, ter hoogte van de vroegere gekoppelde inkomdeuren. Verbouwde begane grond, heden met winkelpuien, oorspronkelijk met rechthoekige vensters, deels beglaasde paneeldeur en bewerkte pilasters op de muurdammen.

  • Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, Gasthuisstraat, 1881, dossier 19.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle, Plomteux, Greet
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11984 (Geraadpleegd op )