Herenhuis F. Sak-Volders

Beschrijving

Drie overblijvende traveeën van voormalig herenhuis F. Sak-Volders. Enkelhuis, in oorsprong van vijf traveeën, met twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak waarin dakkapellen (leien, kunstleien), in 1876 naar ontwerp van architect H. Vandenplas voorzien van een nieuwe voorgevel in eclectische stijl.

Bepleisterde, beschilderde lijstgevel versierd met panelen, geprofileerde lijsten, balustrades en een zeer mooie gevelafsluiting met kroon- en tandlijst op gegroefde consoles en modillons. Risalietvormende poortravee, gemarkeerd door bel-etagebalkon op zware gegroefde consoles, aflijnende getande pilasters en fraai omlijste dakkapel; de oorspronkelijke segmenboogpoort werd onherkenbaar verbouwd tot uitstalraam, evenals de aansluitende benedenvensters. Getoogde bovenvensters met afgeschuinde dagkanten, sierlijk omlijst en voorzien van een boogvormige waterlijst met palmetten; behouden houtwerk.

Deels bewaard interieur rechts met stucwerkplafond en trapzaal met gemarmerde wanden, schijnbossages en eikenhouten trap met gebronsde spijlen.

Aansluitend achterhuis onder steil zadeldak met dakkapel (Vlaamse pannen), met geprofileerde daklijst en muuropeningen met houten latei, zichtbaar vanuit de Leopoldstraat en verwijzend naar oudere kern; aangepast interieur zie huidige winkelfunctie.

• Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, Huizen algemeen, 1876, verg. 17/4/1876.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle