Herenhuis notaris Boone

Beschrijving

Neoclassicistisch dubbelhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat), naar ontwerp van Antwerps architect Baeckelmans uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Gedecapeerde, bakstenen lijstgevel op hoge sokkel van arduin, alternerend met bepleisterde, beschilderde raamomlijstingen naast zandstenen poortomlijsting, balustrades, lijsten, dorpels.

Uitgesproken horizontale gevelgeleding, aangegeven door de zware puilijst en het repetitief gebruik van balustrades op de tweede bouwlaag, de kordonvormde lekdrempels die één geheel vormen met de waterlijsten op consoles tussen tweede en derde bouwlaag en de gevelbeëindiging met geprolifeerde daklijst en houten kroonlijst op klossen en tandijst.

Ingangstravee gemarkeerd door pilasters en verstekte kroonlijst; rechthoekige doorgang in geprofileerde zandstenen omlijsting met cartouche-vormige sleutel, bekroond met balkon op voluutconsoles en driezijdig fronton op de bel-etage. Rechthoekig vlak omlijste vensters, op de derde bouwlaag verkleind tot vierkanten, op de begane grond verlaagd, eertijds omgevormd tot vitrines doch sedert opname ingrijpend verbouwd.

Bepleisterde, beschilderde doorgang, verrijkt met lijst- en paneelwerk in neoclassicistische stijl; aan weerszijden oorspronkelijke toegangen tot de vroegere herenwoonst. Achteraan, vermoedelijk op de plaats van voormalig koetshuis, paardenstal, dienstgebouwen en tuin werd een overdekte winkelgalerij gebouwd, uitkomend in de Sint-Antoniusstraat.

• DE BONT Y., 100 jaar wonen in Turnhout, Architectuur van 1895 tot 1995, Zellik, 1995, p. 23.
  • DE KOK H., Gids voor het oude Turnhout en omgeving, Dl. 1, Stad Turnhout, Antwerpen, 1980, p. 146-147.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle