erfgoedobject

Winkelhuis

bouwkundig element
ID
11989
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11989

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Winkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen), in neoclassicistische stijl van 1892 naar ontwerp van architect L. Geens; opdrachtgeefster was de weduwe Henri Crols-Morkens, beenhouwster, die in dezelfde stijl ook het aanpalende winkelhuis liet bouwen (huidig vernieuwd nummer 61).

Bepleisterde en beschilderde bovengevel; getoogde vensters in geriemde omlijsting met oren en boogvormig motief, doorlopende lekdrempels en paneeldecoratie op de borstweringen. De risalietvormende linker travee correspondeert met de vroegere inkom. Een banaal verbouwde begane grond vervangt de houten vitrine en winkeldeur van weleer.

  • Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, Gasthuisstraat, 1892, verg. 12/3/1892.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle, Plomteux, Greet
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Winkelhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11989 (Geraadpleegd op )