erfgoedobject

Hoofdmagazijn van de mijn

bouwkundig element
ID
1199
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1199

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gebouwd in 1913 is het het oudste gebouw. Het was achtereenvolgens in gebruik als paardenstal, locomotiefloods, garage, schrijnwerkerij, werkplaats, burelen en magazijn. Het werd voor kort gerestaureerd en heringericht, en is thans in gebruik als kunst- en muziekacademie van de gemeente Eisden.

Het gebouw is een langgestrekte constructie met een centraal gedeelte van negen traveeën en twee bouwlagen, en twee lagere gedeelten van elk vier traveeën en anderhalve bouwlaag; de middentravee van de noordgevel is een licht uitspringend risaliet, haaks op de middentravee van de zuidvleugel staat een vleugel van drie traveeën en twee bouwlagen; zadeldaken (leien); luchtstraat met glazen panelen over de hoge gedeelten.

Bakstenen gebouw met decoratie van gele baksteen voor het imitatievakwerk onder de kroonlijst, de verticale banden die de traveeën markeren, en de ontlastingsbogen van de vensters; gevelvlakken van gele en oranje baksteen. De benedenvensters zijn rechthoekig onder metalen I-balk; de vensters van de lagere vleugels zijn tweelichten met bakstenen tussenstijl; rechthoekige vensters in de halve zolderverdieping; de bovenvensters zijn getoogd en voorzien van een ontlastingsboog met bakstenen druiplijst en hardstenen imposten en sluitsteen. Het middenrisaliet van de noordvleugel is opgevat als een puntgevel, geflankeerd door natuurstenen pilasters. Gelijkaardige afwerking van de zuidgevel van de haakse zuidvleugel.

In het gerestaureerde interieur bleven de metalen spanten van de dakconstructie en de dragende constructie van metalen kolommen behouden.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Steenkoolmijn van Eisden


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoofdmagazijn van de mijn [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1199 (Geraadpleegd op )