erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
11991
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11991

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder plat dak, uit het vierde kwart van de 19de eeuw; lagere linker aanbouw bekroond met balustrade.

Bepleisterde, beschilderde lijstgevel, sober versierd met lijst- en paneelwerk en afgesloten met houten kroon- en tandlijst op modillons. Rechtertravee met monumentale houten erker boven overbouwde doorgang naar achterhuis, toegevoegd in 1925 naar ontwerp van architect J. Luyts naar aanleiding van een aantal veranderingswerken.

Voorts, rechthoekige (tweede bouwlaag) en getoogde (derde bouwlaag) vensters in doorlopende geprofileerde omlijsting met oren. Links muurdam met kleine nis, afgesloten met glazen deur met smeedijzeren hang- en sluitwerk, waarin barokaltaartje met minuscuul, uit lindehout gesneden Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met kind Jezus, scepter en wereldbol, uit de 17de eeuw ?; deze zogenaamde "Onze-Lieve-Vrouw van Victorie", voorheen op de hoek van de Victoriestraat, zou volgens de legende moeten herinneren aan de overwinning van de christenen op de Turken, in 1683.

Ook hier is de begane grond ingenomen door storende winkelpuien, ter vervanging van voormalige woonfunctie met enkelhuisopstand en deur in rechtertravee.

  • Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, 1925, dossier 231.
  • DE KOK H., Gids voor het oude Turnhout en omgeving, Dl. 1, Stad Turnhout, Antwerpen, 1980, p. 139.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle, Plomteux, Greet
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11991 (Geraadpleegd op )