erfgoedobject

Neoclassicistisch hoekhuis

bouwkundig element
ID
11992
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11992

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoekhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Voormalig woonhuis van veearts De Backer met op de bovenverdieping de zaal van l'Union, een sociëteit van liberale signatuur; hoek eertijds ingenomen door winkel in ijzerwaren, daarna klerenzaak zogenaamd "Galeries Nationales".

Driezijdig gebouw van respectievelijk zes, drie en drie traveeën en twee bouwlagen, heden onder mansardedak (leien en kunstleien) met fraai omlijste dakkapellen. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels, sober versierd met pilasters op de kopgevel en omlopende houten kroonlijst op klossen; segmentbogige bovenvensters in plattebandomlijsting op kordonvormende lekdrempels. Verbouwde begane grond met winkelpuien.


Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11992 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Turnhout

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.