erfgoedobject

Art-decovilla

bouwkundig element
ID: 11997   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11997

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Art-decovilla
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Halfvrijstaande villa in art deco van circa 1935; dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), met dakdapel in de zijgevel; omhaagde tuin rondom.

Bakstenen lijstgevel met verwerking van arduin in de plint, het fries en de monumentale deuromlijsting, zandsteen voor vensterstijlen en summiere versieringen. Markant zijn de uitgemetselde pilasters, de brede erker aan de zijgevel en de omlopende gekorniste kroonlijst.

Rechthoekige gekoppelde vensters met houtwerk en glas uit bouwperiode. Houten vleugeldeur met reliëfglas en smeedijzeren hekken, voor het bovenlicht vermeerderd met een later aangebrachte zandstenen sculptuur met arendskop.


Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle, Plomteux, Greet
Datum  : 1997


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Art-decovilla [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11997 (Geraadpleegd op 18-01-2021)