erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID: 11999   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11999

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Halfvrijstaand herenhuis in eclectische, neoclassicistische stijl van het vierde kwart van de 19de eeuw met vroegere zij-ingang ter hoogte van huidige nummer 5. Enkelhuis van vijf traveeƫn en twee bouwlagen met souterrain onder pseudo-mansardedak.

Gedecapeerde bakstenen lijstgevel op hoge sokkel van arduin, geopend met rechthoekige, betraliede keldervensters. Horizontaal belijnende puilijst, muurbanden, panelen op de borstweringen en gevelafsluiting met klassiek hoofdgestel op enkele voluutconsoles. Begane grond met rechthoekige vensters en deur in plattebandomlijsting, rondbogige bovenvensters in geprofileerde omlijsting met sleutel, vermeerderd met balustrade en fronton in de middelste travee.


Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle, Plomteux, Greet
Datum  : 1997


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11999 (Geraadpleegd op 20-02-2020)