erfgoedobject

Herenhuis de Somer

bouwkundig element
ID: 12000   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12000

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis de Somer
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Halfvrijstaand herenhuis in eclectische, neoclassicistische stijl van 1911, zie inscriptie zijgevel, naar ontwerp van Berchems architect J. De Vroey. Enkelhuis van vijf traveeƫn en twee bouwlagen met souterrain onder mank pseudo-mansardedak met dakkapellen en oculus (leien).

Bakstenen lijstgevel op hoge sokkel van arduin, geopend met rechthoekige, betraliede keldervensters. Horizontaal belijnende puilijst, gecementeerde muurbanden, panelen op de borstweringen en vernieuwde kroonlijst. Rechthoekige muuropeningen in gecementeerde omlijsting, op de verhoogde begane grond vlak en voorzien van sleutel, op de bovenverdieping geprofileerd en vermeerderd met balustrade en entablement in de eerste travee, een fronton in derde en vijfde. Rechts doorgang met ijzeren poort naar voormalig koetshuis.

Plattegrond met centrale hal en "grooten" bordestrap.

  • Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, 1911, dossier 73.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle, Plomteux, Greet
Datum  : 1997


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis de Somer [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12000 (Geraadpleegd op 17-02-2020)