erfgoedobject

Herenhuis de Somer

bouwkundig element
ID
12000
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12000

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis de Somer
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Halfvrijstaand herenhuis in eclectische, neoclassicistische stijl van 1911, zie inscriptie zijgevel, naar ontwerp van Berchems architect J. De Vroey. Enkelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen met souterrain onder mank pseudo-mansardedak met dakkapellen en oculus (leien).

Bakstenen lijstgevel op hoge sokkel van arduin, geopend met rechthoekige, betraliede keldervensters. Horizontaal belijnende puilijst, gecementeerde muurbanden, panelen op de borstweringen en vernieuwde kroonlijst. Rechthoekige muuropeningen in gecementeerde omlijsting, op de verhoogde begane grond vlak en voorzien van sleutel, op de bovenverdieping geprofileerd en vermeerderd met balustrade en entablement in de eerste travee, een fronton in derde en vijfde. Rechts doorgang met ijzeren poort naar voormalig koetshuis.

Plattegrond met centrale hal en "grooten" bordestrap.

  • Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, 1911, dossier 73.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herenhuis de Somer [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12000 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.