Huis Cleynen Helm

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Cleynen Helm

Beschrijving

Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (kunstleien); oude kern, zie bouwnaad en vlechtingen in de noordelijke zijpuntgevel en getrapte brandgevel naar nummer 2; de later opgetrokken derde bouwlaag en de algemene gevelordonnantie verwijzen naar een jongere verbouwing, wellicht uit de eerste helft van de 19de eeuw.

Bepleisterde, beschilderde lijstgevel met schijnvoegen. Begane grond met eenvoudige neoclassicistische houten cafépui en een gelijkaardige kroonlijst boven de rechthoekige vensters van de tweede bouwlaag, vermoedelijk circa 1900 toegevoegd. Derde bouwlaag met vrijwel vierkante vensters afgelijnd met decoratief bewerkte lijstjes, vlak fries en sobere houten kroonlijst.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle