erfgoedobject

Herberg De Grooten Helm

bouwkundig element
ID
12009
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12009

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoekhuis van oudsher herberg, neoclassicistisch gebouw van vier en vier traveeën en twee bouwlagen onder licht geknikt zadeldak (kunstleien) uit de eerste helft van de 19de eeuw, mogelijk met oudere kern.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint, sober belijnd met geprofileerde architraaf, vlak fries en kroonlijst op klossen en tandlijst. Rechthoekige muuropeningen met sporen van vroegere luiken; op de verdieping met later aangebrachte gietijzeren rolluikkasten; deur met bovenlicht in beschilderd, hardstenen entablement. Verankerde zijpuntgevel met groot bovenvenster met in glas geëtste motieven. Op hoek gepolychromeerd Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met kind (17de eeuw ?), met kraalvormige sokkel en torenvormige baldakijn.


Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle, Plomteux, Greet
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herberg De Grooten Helm [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12009 (Geraadpleegd op )