Herberg De Grooten Helm

Beschrijving

Hoekhuis van oudsher herberg, neoclassicistisch gebouw van vier en vier traveeën en twee bouwlagen onder licht geknikt zadeldak (kunstleien) uit de eerste helft van de 19de eeuw, mogelijk met oudere kern.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint, sober belijnd met geprofileerde architraaf, vlak fries en kroonlijst op klossen en tandlijst. Rechthoekige muuropeningen met sporen van vroegere luiken; op de verdieping met later aangebrachte gietijzeren rolluikkasten; deur met bovenlicht in beschilderd, hardstenen entablement. Verankerde zijpuntgevel met groot bovenvenster met in glas geëtste motieven. Op hoek gepolychromeerd Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met kind (17de eeuw ?), met kraalvormige sokkel en torenvormige baldakijn.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle