Kluisbergen

Beschrijving

In 1971 werden de voormalige gemeenten Berchem, Kwaremont, Ruien en Zulzeke gefusioneerd onder de naam Kluisbergen. Deze fusienaam werd ontleend aan de plaatsnaam Kluisberg, één van de meest bekende heuvels van de Vlaamse Ardennen, voornamelijk gelegen te Ruien. Kluisbergen telt 120 hectare gemeentelijk bosgebied en heeft een natuurlijke rijkdom aan heuvellandschappen die uitvloeien tussen de 150 meter hoge Hotondtop, hoogste top van Oost-Vlaanderen, en de 142,5 meter hoge Kluisberg. Kluisbergen heeft een oppervlakte van 3062 ha en telt 6034 inwoners (01.01.1998).

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja