erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID: 12014   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12014

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Herenhuis met huidig neoclassicistisch uitzicht uit de eerste helft van de 19de eeuw, in de 19de eeuw bewoond door koffiebrander Michielsen; van de voormalige koffiebranderij bleef niets bewaard; circa 1940 werd het bedrijf zogenaamd "Miko" overgebracht naar Steenweg op Mol nummer 177.

Ankers en vlechtingen in de oostelijke zijpuntgevel, het tongewelf in de kelder en de oude dakconstructie met kromhouten, pen- en gatverbindingen en telmerken, verwijzen naar een oudere kernwoning. Dubbelhuis van vier traveeƫn en drie in hoogte afnemende bouwlagen onder aangepast zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen).

Gecementeerde lijstgevel met schijnvoegen en rechthoekige, naar boven toe verkleinende muuropeningen; de 19de-eeuwse kroonlijst is niet meer zichtbaar maar nog wel aanwezig. Vensters in plattebandomlijsing met oren, sleutel, arduinen lekdrempel en een paneeltje met guttae op de verdieping; op de begane grond met latere rolluikkasten. Deur in arduinen entablement met brede waterlijst op gegroefde voluutconsoles; houten paneeldeur met bovenlicht.

Achtergevel van twee bouwlagen met rechthoekige, voorheen beluikte vensters en aanleunende 19de-eeuwse bijgebouwen.

Interieur: 19de-eeuwse indeling met twee dooreenlopende salons rechts, een kleine voorplaats, trap en keuken links; rijkelijk aangeklede leefruimten met stucwerkplafonds naast op doek geschilderde panelen met fruitkorven en gestileerde bloemen, marmeren schoorsteenmantels, beschilderde wandpanelen met bloemmotieven en imitatiegoudleer; keuken met brede haard onder oude schoorsteenmantel en lambrisering van faience.


Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle, Plomteux, Greet
Datum  : 1997


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12014 (Geraadpleegd op 12-08-2020)