Kuurne

Beschrijving

Gemeente van 12.581 inwoners en 1090 hectare (juli 2006), gelegen in het zuidwesten van West-Vlaanderen, op de linkeroever van de Leie.
Kuurne is ontsnapt aan de grote fusieoperatie van 1 januari 1977 en is zelfstandig gebleven. Wel heeft het een groot stuk grondgebied moeten afstaan aan Kortrijk. Het gebied "Heule Watermolen", gelegen ten zuiden van de in 1982-1984 aangelegde ring rond Kortrijk, behoort sinds 1975 to de fusiegemeente Kortrijk, deelgemeente Heule. Aangrenzende gemeenten zijn Lendelede en Hulste in het noorden, Bavikhove in het noordoosten en Heule in het westen. De ring rond Kortrijk (R8) vormt in het zuiden de grens met Kortrijk. Ten zuidoosten wordt de grens met Harelbeke gevormd door de Leie. De Leie is van oudsher tot het midden van de 20ste eeuw een belangrijke economische ader voor de gemeente, zowel voor transport als voor het roten van vlas en verbindt Kuurne met het waterwegennet van België en Noord-Frankrijk.

Gerechtelijk en administratief behoort de gemeente tot het arrondissement Kortrijk, kanton Kortrijk. Kerkelijk behoort het tot het bisdom Brugge.
Autonoom administratief centrum met onder meer een openbare bibliotheek, verschillende basisscholen en een middelbare school, cultureel centrum, winkels en horeca en diverse diensten en infrastructuur ten behoeve van gezondheidszorg (zoals rust- en verzorgingstehuizen), recreatie en sport.
Kuurne heeft in het zuidwesten een grensoverschrijdende industriezone (aangelegd in 1961) Heule-Kuurne met verschillende textielbedrijven.

Auteurs: De Gunsch, Ann