Menen

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ gemeente

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Menen
Deelgemeente Onbepaald
Straat

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Menen (geografische inventarisatie: 01-05-2002 - 31-10-2002).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Algemene situering

Stad Menen, in 1977 gefusioneerd met de deelgemeenten Lauwe en Rekkem. Fusiegemeente in het zuidwesten van West-Vlaanderen, gelegen op de grens met Frankrijk, van 32.158 inwoners en ca. 3.319 ha. (cijfers van 08/2002). Drukste grenspost van België, over de grens heen één agglomeratie met de Franse stad Halluin.
Uitgestrekt gebied getypeerd door de Leie, de voor de gemeente belangrijke waterweg, die in het noorden van het grondgebied de natuurlijke grens vormt met Wevelgem en in het zuiden met Frankrijk. Verder grenst de gemeente in het noordoosten aan Marke (Kortrijk) en in het oosten aan Aalbeke (Kortrijk). In het zuiden grenst Menen aan Moeskroen (provincie Henegouwen) en aan de Franse steden Neuville en Halluin. Westelijke grensgemeente is Wervik.
Bestuurlijk en gerechtelijk behoort Menen tot het arrondissement Kortrijk, hoofdplaats van het kanton Menen.
Op kerkelijk vlak behoorde het hele gebied aanvankelijk tot het bisdom Doornik, sinds het Concordaat van 1801 tot het bisdom Gent en vanaf 1834 tot het bisdom Brugge.
Historisch belangrijke stad omwille van de vestingen van Vauban, die gelden als één van zijn meest volmaakte werken.

Bron: De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Scheir O. 2004: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Menen, Deelgemeenten Menen, Lauwe en Rekkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL7, (onuitgegeven werkdocumenten).

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

omvat Lauwe

Lauwe (Menen)

Geen afbeelding beschikbaar

omvat Menen

Menen (Menen)

Geen afbeelding beschikbaar

omvat Rekkem

Rekkem (Menen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.