erfgoedobject

Bloemekensgang met fabriekspand

bouwkundig element
ID
12023
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12023

Juridische gevolgen

Beschrijving

Historische doorgang aansluitend op Grote Markt en Tweetorentjesplein, anno 1978 heraangelegd in historiserende stijl met winkeltjes, eethuisjes.

Op het einde van deze doorgang ligt bewaard volume van de voormalige fabriek van siamoises, opgericht en uitgebaat door Pierre François Borghs in de eerste helft van de 19de eeuw en het oudste, nog bestaande atelier in Turnhout-stad.

Langgestrekt gebouw van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de Markt, leien), opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw doch mogelijk met oudere kern, zie verankerde zijpuntgevel met vlechtingen; beschilderde bakstenen lijstgevel met houten kroonlijst op klossen; eenvoudige rechthoekige muuropeningen met aanpassingen op de begane grond en voormalig rondbogig laadluik in de zijgevel.

  • DE KOK H., Van fabriek van siamoises tot restaurant. Een oud pand in de Turnhoutse Bloemekensgang, in Taxandria, 1994, Nieuwe Reeks LXVI, p. 205-209.
  • De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle; Pevernagie, Thomas
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Bloemekensgang met fabriekspand [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12023 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.