erfgoedobject

Burgerhuis Den Witten Leeuw

bouwkundig element
ID: 12030   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12030

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoekhuis van vier en negen traveeƫn en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), met neoclassicistisch uitzicht uit het tweede of derde kwart van de 19de eeuw (?).

Bepleisterde, beschilderde lijstgevels met rechthoekige muuropeningen, op de bovenverdieping op kordonvormende lekdrempel; afwerking met gelede architraaf, fries met panelen en houten kroonlijst op klossen. In laatste travee Otterstraat, korfboogpoort met houten vleugeldeur en waaier met ijzeren roeden. Vernieuwde begane grond met respect voor 19de-eeuwse ordonnantie.

Afgeschuinde hoek met gepolychromeerd, barok Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met kind, beiden met kroon, met neogotische polygonale sokkel en baldakijn van steen; het origineel berust in het Taxandriamuseum.


Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle, Plomteux, Greet
Datum  : 1997


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis Den Witten Leeuw [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12030 (Geraadpleegd op 12-08-2020)