Nieuwerkerken

Beschrijving

Maakte reeds in de 14de eeuw deel uit der bezittingen van het huis Van Gavere, heren van Liedekerke, tot de heerlijkheid in 1690 verkocht werd aan K.F. Peeters, heer van Westergem, opgevolgd door de familie de Coninck. De heerlijkheid Nieuwerkerken vormde één der vier praterijen van Aalst. Tot de kleinere heerlijkheden op het grondgebied van Nieuwerkerken behoorde onder meer die van Regelsbrugge.

Vrij sterk bevolkte randgemeente (5.938 inwoners, 728 hectare) van Aalst met matig golvend reliëf. Teloorgang van het landelijk karakter door de autosnelweg E5, verkavelingen en losse villabebouwing langs bestaande wegen zodat bijna het hele grondgebied volgebouwd is. Enkele 19de-eeuwse éénlaagse boerenhuisjes (meestal nok parallel aan de straat) bleven bewaard in de gehuchten Bremt, Restert, Edixvelde en Maal.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle