Welle

Beschrijving

Gemeente van 409 hectare en 3.655 inwoners (in 1974), gelegen aan de Dender, twee spoorlijnen, E5, Steenweg Aalst-Ninove. Voornamelijk woongemeente voor pendelaars. Er is ook enige industrie (dameskousen, confectie, metaalwaren). Voor het eerst vermeld in 1196, stond Welle samen met Erembodegem, Iddergem en Teralfene als één van " 's graven propre dorpen" onder één meierij. Voor de 15de eeuw waren er reeds plaatselijke heren. Uit die tijd zijn veel pachthoeven bekend. De kerk was afhankelijk van de abdij van Affligem. In de 17de eeuw werden de dorpen als leenpand gegeven aan de familie De Gruutere, tot Welle en Iddergem als afzonderlijke heerlijkheid aan het - geslacht Vilain te beurt vielen. Dank zij de uitstekende grond ontstonden veel landbouwbedrijven met voornamelijk gesloten hoeven. De Dendervallei is ingenomen door moerassig weiland en bossen. De Wellemeersen vormen een interessant natuurgebied. Nieuwe sociale wijk tussen de Langestraat en Wildebeke

• DE POTTER F.-BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, Gent (1895), reeks IV, dl.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle