Ottergem

Beschrijving

Kleine fusiegemeente (155 hectare; 471 inwoners) van Erpe-Mere. Oudste vermelding in 1108. Was nauw verbonden met Erondegem en behoorde tot " 's graven propre dorpen", die onder het rechtstreekse beheer der Graven van Vlaanderen stonden. Sinds de 15de eeuw werd de heerlijke titel gevoerd onder meer door de familie Van Erpe, de Schoutheete, de Wilde en de Norman. In 1773 werd de parochie Ottergem van Erondegem gescheiden. Landbouw- en voornamelijk woongemeente voor pendelaars, gedeeltelijk doorsneden door de E5-autosnelweg. Gemeenschappelijk industrieterrein op Duytendael en Lindeken, met Erpe-Mere.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle