Zarlardinge

Beschrijving

Landbouwgemeente van 653 ha, 924 inwoners, gelegen op de taalgrens. Voor het eerst vermeld als "Saroldingas" in 868. Midden 13de eeuw in eigendom van de abdij van Lobbes, die tevens patroon van de kerk was en de pachthoeven "'t Omelsbeke" en "hof te Nieuwenhove" (nog bestaande) bezat. Ook de abdij van Ninove bezat er pachtgoederen.

Oude hoevebouw is geconcentreerd in de plattegrond bepalende Reke-, Pastorij- en Vianestraat (verlengde van de Molenstraat), drie van de vier straten met kruispunt ten noorden van de kerk. In de laatste twee treft men ook resten van vakwerkbouw aan.

• DE POTTER F.-BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, Gent (1900), reeks V, deel IV.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle