Weert

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ plaats

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bilzen
Deelgemeente Grote-Spouwen
Straat
Locatie Grote-Spouwen (Bilzen)

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Bilzen (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Op de Ferrariskaart (1771-1777) aangeduid als "Hameau Wert", in de Atlas van de Buurtwegen (1841-1846) als "Werth". Het gehucht was steeds een wijk van Grote-Spouwen, doch bezat een vrij grote zelfstandigheid; zo werd het bestuurd door een eigen burgemeester.

Het gehucht werd ten noorden en ten westen begrensd door de moerassige valleien van de Molenbeek, die op de grens van Hoeselt en Membruggen in de Demer uitmondt, en een bijriviertje ervan, waarvan de bron zich even boven de huidige kern bevond.

Het dorp ontstond als een straatdorp ten zuiden van deze vallei, dat tot op heden vrijwel geen wijzigingen kende in zijn patroon. In de loop van de eerste helft van de 19de eeuw ontstond de huidige, driesvormige kern op de kruising van de Kanunnik Nulensstraat, Op de Meer, Op de Steeg en de Weerterstraat.

Bron: Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Grote-Spouwen

Grote-Spouwen (Bilzen)

Geen afbeelding beschikbaar

omvat Op De Steeg

Op De Steeg (Bilzen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.