erfgoedobject

Afspanning De Eenhoorn

bouwkundig element
ID
12039
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12039

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Afspanning De Eenhoorn
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (leien); in 1862 werd de bestaande voorgevel in laatclassicistische trant opgesmukt met bossages en lijstwerk door architect J. Lenaerts.

Heden gecementeerde lijstgevel, op de begane grond met parement van arduin met uitwaaierende voegen boven de vroegere benedenvensters. Neoclassicistische linker poorttravee, zie verbouwing, met rechthoekige doorgang in sober versierde arduinen omlijsting met bewaarde schamppalen en voetkrabber, balkon met mooie ijzeren leuning op voluutconsoles en bovenvensters met kroonlijst. Rechthoekige, naar boven toe verkleinende vensters op kordonvormende lekdrempels van arduin, met geprofileerde arduinen omlijsting en smeedijzeren leuningen. Verbouwde begane grond met winkelpui.

De doorgang leidt, via een in 1932 bijgebouwde koepel, naar een binnenkoer met op de voorbouw ingeplant achterhuis en voormalig koetshuis parallel aan de straat achteraan, waarin doorrij naar parktuin uitkomend op Driezenstraat; de bijhorende koetsierswoning is heden bereikbaar, hetzij via de doorgang op nummer 67, hetzij vanuit de Driezenstraat.

Verankerd, bakstenen achterhuis van negen traveeën en twee bouwlagen onder zeer steil zadeldak met overwegend uitzicht uit de eerste helft van de 20ste eeuw, doch mogelijk met oudere kern.

Koetshuis van vier, aan de parkzijde zes traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak met dakvenster; beschilderde baksteenbouw met segmentbogige muuropeningen; afwerking met boogfries van gesinterde baksteen (ten noorden) of gelede lijst en tandfries (ten zuiden); dakvenster en ten westen zijpuntgevel met oculi.

Bij koetshuis aanleunende, gerenoveerde koetsierswoning van twee traveeën en één bouwlaag, onder vernieuwd leien zadeldak met dakkapel; lijstgeveltje van bak- en natuursteen in neo-Vlaamserenaissance-stijl met beschilderde muurbanden, ingangsrisaliet met tuitgeveltje, oculus, pinakel, schouderstukken en sierbollen, tegelfries, kruiskozijn en schouderboogdeur met middenkalf en bovenlicht. Een recente, beglaasde uitbouw werd aan de westzijde toegevoegd

  • Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, Huizen algemeen, 1862, verg. 21/2/1862.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Afspanning De Eenhoorn [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12039 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.