Smeermaas

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ plaats

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Lanaken
Deelgemeente Lanaken
Straat
Locatie Lanaken (Lanaken)

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Lanaken (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Op de Ferrariskaart vermeld als Hameau Smermaes. Het gehucht Smeermaas behoorde oorspronkelijk tot Maastricht en hing op gerechtelijk gebied af van het Maastrichtse Vroenhof. Aan het eind van de 16de eeuw komt het gedeeltelijk in het bezit van de heren van Pietersheim.

Oorspronkelijk een straatdorp aan de Maas, in de richting van het gehucht Pietersem (confer Ferrariskaart); in het zuiden liep deze weg rechtstreeks naar Maastricht. Tussen Smeermaas en Borgharen, op de rechter Maasoever, functioneerde een veer, reeds aangeduid op de Ferrariskaart.

De aanleg van de Zuid-Willemsvaart (1824- 1829), parallel met de Maas, doorsnijdt deze as, het Albertkanaal (1929-1939) verbreekt de verbinding met Pietersem. Aan de in 1812-1813 aangelegde verbinding Maastricht - Maaseik, en aan de nieuwe verbinding met het centrum van Lanaken ontstonden aan het eind van de 19de en in de 20ste eeuw nieuwe kernen van geconcentreerde bebouwing. Het is aan eerstgenoemde steenweg dat het nieuwe centrum van Smeermaas ligt: het Bauduinplein met de in 1956-1957 gebouwde Sint-Jozefkerk.

  • BROUWERS J., De voormalige Sint-Anna kapel te Smeermaas, Tijdingen 6, p.p. 77-88.
  • GORISSEN M., Toponymie van Smeermaas, Het Oude Land van Loon 5, 1950, p.212-214.

Bron: Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1996

Relaties

maakt deel uit van Lanaken

Lanaken (Lanaken)

omvat Brugstraat

Brugstraat (Lanaken)

omvat Burgerhuis van 1902

Maaseikersteenweg 121, Lanaken (Limburg)

omvat Dorpswoning

Maaseikersteenweg 125, Lanaken (Limburg)

omvat Kanaaldijk

Kanaaldijk (Lanaken)

omvat Parochiekerk Sint-Jozef

Bauduinplein zonder nummer, Lanaken (Limburg)

omvat Sint-Antoniuskapel

Maasdijk 38, Lanaken (Limburg)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.