Kesselt

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ plaats

Deelgemeente Veldwezelt
Straat
Locatie Veldwezelt (Lanaken)

• Inventarisatie Lanaken (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Beschrijving

Het huidige gehucht Kesselt vormde vroeger een afzonderlijke gemeente met eigen burgemeester. De Sint-Michielskapel had een eigen kerkfabriek en armentafel. De kapel werd meestal door de pastoor van Veldwezelt bediend.

Het oorspronkelijke straatdorp Kesselt, zoals voorgesteld op de Ferrariskaart, heeft in de eerste helft van de 19de eeuw (Atlas van de Buurtwegen, 1846) de vorm van een hoopdorp, dat deze vorm tot op heden vrij gaaf bewaarde. De steenweg Tongeren-Maaseik kende hier niet dezelfde bebouwing als in de hoofdgemeente.