erfgoedobject

Huis De Luypaert

bouwkundig element
ID
12040
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12040

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Luypaert
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Voormalig enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien); herbouwd in neoclassicistische stijl van de tweede helft van de 19de eeuw; de derde bouwlaag werd toegevoegd in 1884.

Bepleisterde, beschilderde lijstgevel verlevendigd met schijnvoegen, paneelwerk en een klassieke gevelafsluiting met gelede architraaf, fries en houten kroonlijst op modillons en tandlijst. Risalietvormende middelste travee met bel-etagevenster in Ionisch entablement, waarboven ijzeren balkon op voluutconsoles; het voormalige balkon en de doorlopende balustrade op de bel-etage werden verwijderd. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met oren en verschillend uitgewerkte sleutels. Verbouwde begane grond met winkelpui.

  • S.N., Stadsgezicht Grote Markt en Omgeving, Onuitgegeven studie door Mens en Ruimte v.z.w., april 1978, p. 32.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle, Plomteux, Greet
Datum  : 1997


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Huis De Luypaert [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12040 (Geraadpleegd op 15-05-2021)