Lusthof de Fierlant

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lusthof de Fierlant

Beschrijving

Wellicht niet ouder dan de 18de of de 19de eeuw. Deels omgracht, beboomd domein, waarin omwaterd eilandje met toren van 1874, geïntegreerd in nieuwbouwproject met villa, 1989, naar ontwerp van architect T. Saldien.

Vierkante toren van twee verdiepingen onder overkragend, leien tentdak; verankerde baksteenbouw met afgeschuinde hoeken, op de verhoogde begane grond met rondbogige muuropeningen, op de verdieping getoogde.

Via hedendaagse houten en aluminiumbrug verbonden met deels in de vijver opgetrokken villa met neo-Palladiaanse allures: vrijwel symmetrisch opgebouwd complex samengesteld uit drie rechthoekige volumes van één bouwlaag + mezzanino, waarvan de zijvleugels, respectievelijk vermeerderd met halfronde erker en terras, eveneens met tentdaken zijn afgedekt; lijstgevels, bezet met okerkleurige cementbezetting, op sokkel van gebouchardeerd arduin; rechthoekige muuropeningen, met onder meer een variante op serliana aan zuidzijde (tegenover toren); monumentale deurpartij ten noorden.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle