Gehucht Elzestraat

Beschrijving

Vrij uitgestrekt westelijk gelegen gehucht van Sint-Katelijne-Waver grosso modo samenvallend met de Sint-Augustinusparochie en genoemd naar de vroegere Elzestraat, in 1919 naar de Franse staatsman herdoopt tot Clemenceaustraat. Op Ferrariskaart vermeld als "Hellestraat", mogelijk een oudere benaming of een verkeerde interpretatie.

Gehucht in de tweede helft van de 19de eeuw behorend tot de parochies van Sint-Catharina te Sint-Katelijne-Waver, van Sint-Jan en Sint-Katelijne te Mechelen en van Onze-Lieve-Vrouw te Walem. Streven naar de oprichting van een eigen parochie onder impuls van baron August de Reynegom de Buzet (1835-1905) met in 1877 de aankoop een huis aan de Groenstraat als kapel. Sint-Augustinuskapel in 1886 verheven tot parochiekerk met afbakening van de nieuwe parochiegrenzen.

Gehucht met centrum aan de Clemenceaustraat ter hoogte van de Groenstraat met onder meer de kerk en twee scholen, sinds 1836 doorsneden door de spoorlijn Mechelen-Antwerpen, met een stopplaats te Sint-Katelijne-Waver vanaf 1865. Het station van 1880, met een klein goederenperron, lag aan de kant van de huidige Clemenceaustraat en verdween in 1931 bij het in dienst komen van het huidige station.

Het viaduct, de zogenaamde "Stationsberg", een typische Vierendeel-constructie, werd aangelegd in 1934 bij de elektrificatiewerken van de spoorlijn met de afschaffing van alle overwegen op lijn 25. Op het grondgebied Elzestraat inplanting van de abdij van Rozendaal (grens met Walem) en enkele kastelen zoals Sint-Michielskasteel, Rozenhout en Zorgvliet. Tijdens de jongste decennia sterk toenemende bevolking met massale privé-bouw en inplanting van nieuwe (sociale) woonwijken.

• JACOPS P., Bijdrage tot de geschiedenis van de Belgische spoorwegen te Sint-Katelijne-Waver, Erf en Heemuitgaven 14, Sint-Katelijne-Waver, 1990.
  • S.N., Onze-Lieve-Vrouw-Waver 1900, Sint-Katelijne-Waver 1900, s.l., 1989, p. 115-142.
  • VAN CALSTER J.A., Elzestraat, van zondagkapel tot kapelanie en Sint Augustinusparochie, Erf en Heemuitgaven 3, Sint-Katelijne-Waver, 1977.

Auteurs: Steyaert, Rita