erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID: 12070   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12070

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen), in neoclassicistische stijl van de tweede helft van de 19de eeuw.

Bepleisterde, beschilderde lijstgevel op arduinen plint, gemarkeerd door schijnvoegen op de begane grond, een fijne puilijst, kordonvormende lekdrempels op de verdieping en een klassieke gevelbeëindiging met architraaf, panelenfries en houten kroonlijst op klossen en voluutconsoles.

Rechthoekige benedenvensters, getoogde bovenvensters in geriemde omlijsting met ijzeren leuning; originele houten ramen. Rechthoekige deur in hardstenen omlijsting met neuten en waterlijst op consoles met diamantkop; latere ijzeren deur met reliëfglas.


Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle, Plomteux, Greet
Datum  : 1997


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Stadswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12070 (Geraadpleegd op 01-04-2020)