Haaltert

Beschrijving

De oudste vermelding luidt "Haletrut". Heerlijkheid achtereenvolgens onder meer in het bezit van Michiel van Boelare (1227), Jan van Rotselaar, graaf Hendrik van Vlaanderen, de hertog van Brunswijk en de graaf van Egmont. Tot het einde van de 18de eeuw maakte de heerlijkheid opnieuw deel uit van de bezittingen der heren van Rotselaar. In de 12de eeuw werd er door de bisschop van Kamerijk een kapittel opgericht dat in de 16de eeuw naar Aalst verhuisde. Eertijds stonden er twee burchten: de oudste in de nabijheid van de Brulkouter, de tweede nabij de dorpsplaats.

Haaltert is een in inwoneraantal (6.871 inwoners, 913 hectare) toenemende landbouw- en vooral woongemeente voor pendelaars naar Aalst en het Brusselse. De westelijke, centrale en zuidoostelijke gedeelten hebben hun landelijk karakter, met licht golvend reliëf, behouden.

• DE BROUWER J., Toponymie van Haaltert (Land van Aalst, 1955/3-5, p. 101-228).
  • DE POTTER F. en BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, Gent (1897), reeks V, deel III.
  • VANHOECK M., Haaltert (Vlaamse toeristische bibliotheek, februari 1972/144).

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle