erfgoedobject

Herenhuis Rutten

bouwkundig element
ID: 12076   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12076

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis Rutten
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Hoekhuis in neoclassicistische stijl van 1887 naar ontwerp van architect P.J. Taeymans. Herenhuis met dubbelhuisopstand van vier en drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (nok loodrecht op de straat, leien); aanbouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder plat dak en ommuurde tuin aan noordzijde.

Bepleisterde, beschilderde voorgevel op arduinen sokkel met keldervensters; rijkelijk uitgewerkte decoratie met schijnbossage, lijsten, kordons, balustrades, panelen en een klassieke gevelafsluiting met houten kroon- en tandlijst op klossen en voluutconsoles. Linker traveeën met monumentale erker en balkon op zwaar versierde voluutconsoles (acanthusbladeren, leeuwenkoppen), voorzien van Ionische deelzuilen en een geajoureerde balkonleuning.

Rechthoekige vensters, op de verdieping in geriemde omlijsting, vermeerderd met rankwerksleutel, oren en fijne ijzeren relingen; vernieuwde ramen; originele houten vleugeldeur met paneelwerk en bovenlicht. De hoekpenant, uitgewerkt als een driekwartronde zuil vormt de overgang naar de sobere bakstenen zijgevel.

  • DE BONT Y., 100 jaar wonen in Turnhout, Architectuur van 1895 tot 1995, Zellik, 1995, p. 23, 111.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle, Plomteux, Greet
Datum  : 1997


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis Rutten [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12076 (Geraadpleegd op 31-03-2020)