Hillegem

Beschrijving

Middelgroot dorp van 467 hectare en 2.695 inwoners, gelegen in een heuvelachtig landschap, doorsneden door de Steenweg Aalst-Oudenaarde. Oude nederzetting, gelegen aan de Romeinse heirweg Aalst-Kortrijk. De heerlijkheid behoorde deels aan de Sint-Pietersabdij (Gent), deels aan de heren van Leeuwergem. Voorheen grote landbouwgemeente, heden woongemeente voor pendelaars. Toenemende nieuwe bouw voornamelijk tussen de Steenweg en de Ledebergstraat. Drie hoeven, voorheen afhankelijk van de Sint-Pietersabdij (Gent), zogenaamd "Hof ten Berge", "Hof de Meierij" en "Hof ten Dale", zijn qua volumes belangrijke inplantingen gebleven.

• DE POTTER F.-BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, Gent (1895), reeks V, dl.II

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle